26 Haziran 2012 Salı

Anzer Balının alışılmış özelligi

Anzer Balı tamamen doğal bir üründür. Özellikleri, mevsime, balın elde edildiği yöreye, çiçeklere, hatta arıların cinsine göre değişir. Bu anlamda; kıvamı, akışkanlığı, aroması ve lezzeti bakımından, standart bir baldan söz edilemez. Dolayısıyla balın kıvamı ve akışkanlığı, o partiye denk gelen balların cinsi; yani balın elde edildiği çiçeklere ve balın elde edildiği yöreye bağlıdır.

21 Haziran 2012 Perşembe

Anzer Balı Hakkında

Anzer Balının fiatını haklı göstermek için üretim miktarının 100-150 kg civarında olduğu gibi yanlış bir bilgilendirme yapılmaktadır. Halbuki balın üretim miktarı dedikleri miktarın çok üstündedir ve üstelik balın fiatını üretiminin az olması değil balın kendi özelliği belirler. Üretimi azmış da fiatı ondan yüksekmiş. Yok öyle bir şey. Madem öyle azmış da o kadar arayan insana balı nereden buluyorlarmış. Üstelik Anzer Balı konusunda öyle destani şeyler uyduruluyor ki:
Neymiş Bir kaşık aldın mı tamammış fazlazı zararmış. Peki Kur’an-ı Kerimde var mı öyle bir şey. Balın fazlası zarar mı diyor. Hayır. Hatta ne kadar yersen ye o kadar faydalıdır.  

20 Haziran 2012 Çarşamba

Çelik Kasalarda Anzer Balı

Rize Bölge, Anzer Yaylası İkizdere sağım 15 Ağustos tarihinde başlayan Anzer balı alır. 2-2000 300 bin 700 rakım ortalama yüksekliği 50 endemik Kafkas arılar, çiçekler, dünyaca ünlü 620 TL ağırlığı tarafından üretilen bal dahil 500 türün bu yıl satışa sunulacak.


Anzer balı üreticilerinden Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi şimdiye kadar bal 600 kilogram teslim. Hacettepe Üniversitesi gönderilen numuneler üzerinde testler geçirilmesi amacıyla bal alır Kooperatifi,.


Bal üreticisi kilitleri çift ise, alarm çelik kasalarda muhafaza edilmektedir. Çelik konut, ancak, burada tuşları iki kişi tarafından açılabilir.

18 Haziran 2012 Pazartesi

Anzer Yöresi

Anzer Balı;
        Anzer yöresinde arıcılık çok zordur. Hava şartlarından dolayı bal verimi düşüktür. Kovanlar düzenli olarak çiceklerin açt ığ ı yerlere taşınmaktadır. Kovanlar sabah akşam ayı ve yabani hayvanların s aldırısına karşıda korunmaktadır. Tüm bu zorlukların yanında Anzer balının nadide çiceklerden oluşması onu eşsiz yapmaktadır. Tabiki buda Anzer balının fiyatını arttırmaktadir. Soğuk havalarda arılar dışarı çıkamadıklarından, yaptıklarıbalı tüketmekte ve bal verimi düşmektedir. Kötü hava şartlarında 10 kovandan ancak 1 kilo veya  daha az bal  alınırken bu miktar normal ballarda kovan başı 10-20 kilogram arasında deği şmektedir. 

15 Haziran 2012 Cuma

Dünyada ünlü Anzer Balı



Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası’nda, 2300-3000 rakım arasında 150 dolayında arıcı tarafından yaklaşık 3 bin kovanda bal üretiliyor.
Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında birleşen arıcılardan toplanan ballar, Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde polen analizi yapıldıktan sonra tescil edilip mühürleniyor, ardından da piyasaya sunuluyor. Anzer balının mide, bağırsak, kalp ve damar başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği söyleniyor.
Anzer balının kilogramı 2009 yılında 500 lira, 2010 yılında 550 lira, bu yıl ise 620 liradan satışa sunuldu. Yüksek fiyatına rağmen her yıl Anzer balını almak için yüzlerce kişi kooperatife müracaat ediyor. Çoğu kez de bal yeterli olmadığı için taleplerin tamamı karşılanamıyor. Bu yıl üretilen 900 kilo civarındaki bal için kooperatife binin üzerinde talep geldi.

14 Haziran 2012 Perşembe

Anzer Balı


Anzer balı,Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı yayla merkezi Ballıköy'de (Anzer), 3000-3500 rakımlar arasında 100'den fazla arıcı tarafından yaklaşık 5 bin kovanda üretiliyor.
Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle her yıl değişik oranda üretilen Anzer balının solunum, akciğer, kalp damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Her yıl yüzlerce kişi, Anzer balını almak için sıraya giriyor.

Anzer Yaylası'nda, 50'ye yakını endemik çiçeklerden oluşan 450-500 çeşit çiçek bulunuyor.
Geçen yıl kilosu 450 YTL'den satılan Anzer balı bu yıl 480 YTL'den satışa sunuluyor. Bu yılki Anzer Balı Kültür ve Turizm Şenliğinde yapılan açık artırmada 1 kilo bal, 3 bin YTL'ye alıcı bulmuştu.
Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, geçen yıl yaylada 700 kilogram civarında Anzer balı üretildiğini, bunun da Anzer balındaki en yüksek üretimlerden olduğunu hatırlatarak, "Bu yıl ise hava şartlarının bal mevsiminde yağışlı, sisli olması nedeniyle üretim fazla olmadı. Hacettepe Üniversitesi'ne yolladığımız baldan yaklaşık 150 kilogramı tescillenerek bize gönderildi. Bunun dışında tahlilde 70 kilogram civarında daha balımız var. 

13 Haziran 2012 Çarşamba

Anzer Baının Bagışıklık Sistemi

Her gün kullanılan Anzer Balı ve Tarçın bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudu bakteri ve virüs saldırılarına karşı korur. Araştırmacılara göre Bal,birçok Vitamin ve büyük miktarda demir içermektedir.Balın düzenli kullanılması, Akyuvarlar içerisindeki, bakteriler ve virüslerle savaşan, korpuskülleri de kuvvetlendirir.

12 Haziran 2012 Salı

TAHLİL SONUÇLARI

Anzer Balı'nın;

Bal% 20'den fazla nem içeriği olamaz.
Bizim balımızda% 15 nem içeriği 41 mi.
Bal 40 meq / kg asitlik miktarı. değil daha.
 Bizim balımızda 17 meq / kg asitlik miktarı.
Bal diastaz sayısı 8 den az olamaz.
Bununla birlikte, 15 mg / kg HMF arasında bir miktarda narenciye,
 balık ve doğal enzimin doğal yapıya dahil olmak üzere.
 bal diastaz en fazla 3 sayısından daha az olamaz.
Bizim sayısı 28 balımızda diastaz olduğunu.
Mineral madde -% 0,6 t çiçek balında kül,
Salgı balında% 1.2 geçemez.
  % 0.2 Bizim balımızda kül olduğunu.
 % 5 sukroz çiçek balında miktarı,
şamama balları% 10'dan daha fazla olmaz.
Sakaroz Bizim balımızda% 0.85 olduğunu.
 Invert şeker miktarı, çiçek balında% 65,
Salgı balında% 60 oranından daha az olamaz.
  Bizim balımızda 'roll invert şeker 79,24%.
 Ayrıca ticari glukoz balımızda yok.
 Bal TS 3036 ile bu değerlerin tümü ile uyumludur.
 Tüm bu özelliklerin yanı sıra, sağlıklı, organik ve bizi tercih meselesi yapar şifa ek olarak.