14 Haziran 2012 Perşembe

Anzer Balı


Anzer balı,Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı yayla merkezi Ballıköy'de (Anzer), 3000-3500 rakımlar arasında 100'den fazla arıcı tarafından yaklaşık 5 bin kovanda üretiliyor.
Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle her yıl değişik oranda üretilen Anzer balının solunum, akciğer, kalp damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Her yıl yüzlerce kişi, Anzer balını almak için sıraya giriyor.

Anzer Yaylası'nda, 50'ye yakını endemik çiçeklerden oluşan 450-500 çeşit çiçek bulunuyor.
Geçen yıl kilosu 450 YTL'den satılan Anzer balı bu yıl 480 YTL'den satışa sunuluyor. Bu yılki Anzer Balı Kültür ve Turizm Şenliğinde yapılan açık artırmada 1 kilo bal, 3 bin YTL'ye alıcı bulmuştu.
Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, geçen yıl yaylada 700 kilogram civarında Anzer balı üretildiğini, bunun da Anzer balındaki en yüksek üretimlerden olduğunu hatırlatarak, "Bu yıl ise hava şartlarının bal mevsiminde yağışlı, sisli olması nedeniyle üretim fazla olmadı. Hacettepe Üniversitesi'ne yolladığımız baldan yaklaşık 150 kilogramı tescillenerek bize gönderildi. Bunun dışında tahlilde 70 kilogram civarında daha balımız var. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder