15 Haziran 2012 Cuma

Dünyada ünlü Anzer Balı



Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası’nda, 2300-3000 rakım arasında 150 dolayında arıcı tarafından yaklaşık 3 bin kovanda bal üretiliyor.
Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında birleşen arıcılardan toplanan ballar, Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde polen analizi yapıldıktan sonra tescil edilip mühürleniyor, ardından da piyasaya sunuluyor. Anzer balının mide, bağırsak, kalp ve damar başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği söyleniyor.
Anzer balının kilogramı 2009 yılında 500 lira, 2010 yılında 550 lira, bu yıl ise 620 liradan satışa sunuldu. Yüksek fiyatına rağmen her yıl Anzer balını almak için yüzlerce kişi kooperatife müracaat ediyor. Çoğu kez de bal yeterli olmadığı için taleplerin tamamı karşılanamıyor. Bu yıl üretilen 900 kilo civarındaki bal için kooperatife binin üzerinde talep geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder